Sammanfattning av HSK:s 2022
Det blev ingen succésäsong 2022, en svag period under sommaren slog förhoppningen om serieseger, en förhoppning som var realistisk inför året och efter våren, i kras. Eller åtminstone nästan. Nu levde säsongen, efter en mycket stark avslutning av densamma, trots allt in i slutminuterna av årets sista match. Det var dock inte i slutomgången på Träffens IP som HSK förlorade kvalplatsen, utan under den tunga sommarperioden då det blev fyra förluster på fem matcher.
SLUTTABELL DIVISION 5 GESTRIKLAND
Poäng i 13 av 18 matcher får ändå ses som godkänt. Fyra av förlusterna kom alltså under en period av säsongen då HSK tyvärr förlorade fyra av fem matcher och bara tog en enda poäng. Där och då förstördes egentligen chanserna till avancemang och/eller kvalspel. Nu var det som sagt nära ändå, men efter den tunga sommarsviten var uppförsbacken för brant. Mer glädjande då att Haga avslutade säsongen så starkt. Fem raka segrar staplades på hög och efter den sista i den raden, 2-1 i en tuff och tät historia hemma mot Järbo IF, hade HSK helt plötsligt kvalplatsen i egna händer. Helges IF hade samtidigt förlorat och dessutom spelat klart för säsongen, vilket betydde att en seger i slutomgången skulle ta Haga förbi Helges i tabellen. Nu blev det alltså inte så, men inte förrän Sätras 2-1-mål under slutsekunderna på Träffen stängdes säsongen 2022 helt för HSK:s del.
En godkänd säsong som helhet, men samtidigt så var en realistisk målsättning inför säsongsstarten att på allvar slåss om en division 4-plats. Efter att ha varit centimeter ifrån att nå fyran via kval ifjol hade HSK spetsat truppen snarare än försvagat den inför 2022. Visserligen lämnade irländarna Ciaran O'Boyle, Sean McBrearty och Declan McGuinnes samt Figo Ryd och Texas Åblom efter fjolårssäsongen, men med skyttekungen Jonas Brändeskär från Forsbacka och Joachim Moberg, som återvände till Haga IP efter några år i IK Huge, på pluskontot såg truppen vass ut. Dessutom gjorde innermittfältaren Albin Bergström ett gott intryck från dag ett och visade sig också vara ett riktigt starkt nytillskott. Truppen var förmodligen stark nog för att på allvar slåss om uppflyttning till fyran, men sommaromgångarna satte en rejäl käpp i hjulet.
UTROPSTECKEN 2022
Det största utropstecknet under året var helt klart unge Adam Harryssons stora genombrott i HSK-tröjan. Hagaströmsprodukten, yngre bror till Axel Harrysson, kom tillbaka efter en kort sejour inom Gefle IF:s ungdomsled och gjorde succé. Med snabbhet, fysik, teknik och en vass vänsterfot kunde han såväl äga hela vänstekanten i en wingbackroll som vara ett sylvasst djupledshot som anfallare. Harrysson den ynge var utan tvekan en injektion och ett stort utpropstecken rakt igenom. Tyvärr, eller hur man ska uttrycka det, gav det eko och ledde till att han efter säsongen tog klivet till Sandvikens IF. Ett tungt tapp förstås, men samtidigt roligt att framgångarna i den gulsvarta tröjan gav resultat för Harrysson.

Ett annat stort utropstecken var Pierre Haag. Den 31-årige stockholmaren anslöt under årets gång och blev snabbt en viktig startspelare i sin roll mellan stolparna. Gissningsvis var, eller är, Haag, femmans bästa målvakt. Han har spelat på klart högre nivå som målvakt, men även agerat utespelare så högt som i Stockholmsfyran. De egenskaperna visade han också prov på i derbyt mot Valbo FF då han fick avsluta matchen som utespelare och då hann med att bli tvåmålsskytt i 8-0-segern.

Tittar man på laget som helhet går det också att hitta flera positiva noteringar. HSK gick obesegrade under våren samt avslutade med fem raka segrar innan det blev förlust mot Sätra i sista omgången. De bitarna av säsongen var väldigt positiva. Positiv har också stämningen inom truppen och det engagemang som har funnits runt HSK varit.
Haga har fortsatt att bygga vidare på den starka grund som lades ifjol och förhoppningsvis kan det bygget fortsätta även under 2023.




FRÅGETECKEN 2022
Egentligen finns det inga solklara frågetecken, mer än det som kan sättas kring vad som hände under den vintermörka sommarperioden då de absoluta topplaceringarna med facit i hand spelades bort. Många ordinarie spelare borta i vissa matcher kan säkert förklara en del, men låter också lätt som en svag bortförklaring. Oavsett vad så kan den dystra resultatraden ifrågasättas och den hamnar på listan med frågetecken, eller negativa inslag, under HSK:s 2022.
STARTELVAN 2022
Kommentar till elvan:
Det var svårt att plocka ut den här elvan. Den baseras inte på antal matcher som respektive spelare har medverkat, eller startat i, men förhoppningen är att elvan på ett bra sätt representerar HSK:s generella startelva under 2022. Pierre Haag stod visserligen bara under hösten, men ersatte Viktor Gunnarsson vars tid nu går åt till att agera hockeycoach i Brynäs och som inte finns kvar i HSK-truppen. Haag profilerade sig dessutom omgående som en tydlig förstamålvakt.
Framför målvakten fanns under hela säsongen en trebackslinje/fembackslinje innehållandes tre tydliga mittbackar. Lagkaptenen Calle Walderstedt var given centralt och detsamma var Oskar Daniels till vänster. Om Daniels inte kunde spela var den rollen naturlig för Philip Amrollah. Den sistnämnde kan spela mittback och innermittfältare, men hans fina vänsterfot har lite oväntat mestadels använts i en wingbacksroll. På andra kanten har ett antal olika spelare figurerat. Tim Westholm var det mest naturliga alternativet inledningsvis, men Westholm flyttade under sommaren. Ryan Kielty, Simon Segovia, Camilo Larsson och även Axel Harrysson har spelat till höger under andra halvan av säsongen. Den sistnämnde har dock främst varit en av de tre mittbackarna. Ett bra alternativ till honom i trebackslinjen har varit den under sommaren anslutande Will Strid.
På det centrala mittfältet har HSK haft möjligheten att använda en rad starka namn under året. Comebackande Joachim Moberg har varit gjuten i elvan tillsammans med nykomlingen Albin Bergström. Mångsidige Carl Wikman har ingått i den centrala mittfältstrion vid ett antal tillfällen, liksom under hösten formstarke Segovia. Rutinerade Niclas Ehlin har spelat allt mindre jämfört med tidigare, men ändå varit ett tryggt tänkbart alternativ. Nye Sam Sami har även han gjort det bra på mittfältet liksom ynglingarna Gustav Jonsson och Elis Persson. Ciaran Farrelly ska inte heller glömmas. Den pålitlige irländaren har slitit på längs en kant och även kunnat spela centralt, såväl på mitten som i anfallet.
Längst fram har modellen genomgående under säsongen varit ett klassiskt tvåmannaanfall. Det meriterade nyförvärvet, med ett antal skytteligatitlar genom åren, Jonas Brändeskär har varit en av de två varje gång som han har varit disponibel för spel. Bredvid sig har han främst haft Jonny McNulty eller Adam Harrysson. Den sistnämnde har även spelat en del som wingback till vänster, men klev sedan upp som anfallare när McNulty hade skadeproblem. I nämnde Wikman, samt även i Kielty, har det funnits ytterligare anfallsalternativ. Dessutom ska vi verkligen inte glömma Hagaprofilen Patrik Lindqvist som har gjort mycket nytta med sitt oerhört starka target- och huvudspel.